Iets wezenlijks betekenen
Iets wezenlijks betekenen
De ambulancezorg op een Waddeneiland is net een beetje anders dan op het vaste land. Nanne van der Meulen werkt al veertien jaar als ambulanceverpleegkundige op Ameland. ‘Natuurlijk is het werk in de basis exact hetzelfde als aan de wal. Het verschil zit ‘m in het missen van een ziekenhuis en de logistieke uitdaging die dat tot gevolg heeft.
Een vrouw die moet bevallen, een wond die gehecht moet worden of een patiënt met een hartinfarct, die hebben we hier natuurlijk ook. Maar we kunnen de mensen niet naar het ziekenhuis rijden. Tot eind 2016 werden patiënten met een boot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) naar wal gebracht. Wij voeren dan met de patiënt mee en droegen hem of haar aan wal over aan collega’s die daar klaarstonden met de ambulance. Als er nu vervoer naar het ziekenhuis nodig is dan komen onze collega’s van de waddenhelikopter en brengen de patiënt naar het ziekenhuis. Bij instabiele patiënten roepen we het Mobiel Medisch Team uit Eelde op. Maar als het gaat om minder complexe zorg, dan gaan we met de patiënt naar de huisarts.
Meerwaarde
De huisartsen op Ameland kunnen en doen net iets meer dan de huisartsen aan vaste wal. Ze hechten snijwonden zelf, maken röntgenfoto’s en gipsen zelf gebroken polsen, ellebogen en enkels. Aan wal rijd je hiervoor naar de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het contact met de huisartsen is hier dan ook heel intensief. Dat ervaar ik als een grote meerwaarde.
Nanne van der Meulen, ambulanceverpleegkundige‘Het onverwachte, de steeds andere situaties en verschillende mensen maken dit werk zo interessant en afwisselend.’
Wezenlijk
Het allermooist aan mijn vak vind ik het contact met patiënten. Mensen kunnen helpen op het moment dat ze het het moeilijkst hebben. En familieleden bijstaan als het meest verdrietige gebeurt. Je kunt op dat moment iets heel wezenlijks voor ze betekenen. En natuurlijk het avontuurlijke aspect: nooit weten wat er wanneer gaat gebeuren.’